Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

Pårørendedagen 2024: På tide å støtte pårørendeSlik kan du hjelpe pårørende

Enten du er venn, nabo eller kollega til en som er pårørerende. Det er mye du kan gjøre for å hjelpe!

Kvinne og mann
en gutt med et spørsmålstegn i en taleboble

Vær nysgjerrig

Som pårørende blir man ofte spurt om hvordan det går med den som trenger hjelp. Men man blir sjelden spurt selv: “Hvordan går det med deg i alt dette?”. Ta deg tid til å spørre, heller en gang for mye enn for lite.

Det er ekstra oppmerksom på de som har vært pårørende over lengre tid. Når situasjonen ikke er ny lenger får de ofte færre muligheter til å prate om situasjonen.

Kvinne med headset, snakker i telefon

Lytte fremfor å gi råd

Er du usikker på hva du skal si i vanskelige samtaler? Husk at det viktigste er å lytte og vise at du er der for vennen eller kollegaen din.

Det å gi råd er fristende, men bare det å føle seg sett av en venn kan ofte bety mer.

kvinne i rullestol med mann bak seg, snakker til en annen mann

Legg vekk fordommene

Selv om man ikke gjør det med vilje, er det lett å la seg villede av fordommer.

For eksempel er kan man fort tenke at enkelte diagnoser er verre å takle for den som er pårørende, eller at byrden til den pårørende blir større jo flere timer med hjelp man må gi.

Sannheten er mye mer komplisert. For eksempel kan det oppleves mye tyngre for pårørende som ikke får muligheten til å gi hjelp – kanskje fordi den syke ikke vil ha det. Dessuten er noen oppgaver ofte mer slitsomme enn andre, som f.eks. nattevåk.

Bli bevisst på dine egne fordommer, legg de til side og lytt heller til den pårørendes unike situasjon.

en kvinne som står ved siden av en mann som sitter i en stol

Tilby hjelp

Spør: “Hva kan jeg gjøre for å hjelpe deg?”. For noen kan praktisk hjelp være fint, for andre er det trygt å vite at man alltid kan ringe for å prate, gråte eller le.

Husk, at vennen din ser deg som en kilde til pause eller distraksjon fra det som kan være vanskelig. Det å ha det gøy sammen kan være like god terapi som å ta en god prat.

Mange unge pårørende har også en tendens til å sette seg selv til sist, til fordel for den som trenger hjelp. Mange innser ikke en gang at de står i en vanskelig situasjon.

Påminn vennen din om at han eller hun fortjener å sette seg selv først i blant – og at man kan oppsøke hjelp flere steder. Det går alltid an å prate med læreren, sosiallærer, helsesøster, fastlegen sin, utnytte andre tilbud hos skolen eller ta kontakt med pasientorganisasjoner.

en kvinne i en rød kjole snakker i en mobiltelefon

Ta initiativ

Når man ikke har overskudd selv er det fantastisk å ha en venn som inviterer på kaffe eller bare ringer for en prat.

to kvinner står ved siden av hverandre på en rosa bakgrunn, går tur

Gå en tur sammen

Vær aktive sammen! Pårørende sliter ofte med å prioritere fysisk aktivitet og sosialt samvær. De fleste vil sette pris på pausen og en god prat.

Viser personer som er med på å markere pårørendedagen på ulike måter.

Bli med på markeringen

Det er på tide at pårørende blir hørt. Ved å markere Pårørendedagen 22. september kan du bidra til at flere blir sett, får hjelp og slipper å falle utenfor.

Det kan være så lite som å henge opp en plakat, ta en telefon til en du vet er pårørende eller dele en film på facebook. Eller så kan du lage en kake og holde et lite foredag på arbeidsplassen din. Hvert bidrag teller!

#pårørendedagen #jegstøtterpårørende

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!