Hopp til hovedinnhold
Pårørendealliansen.no

Pårørendedagen

Identifiser, lytt og hjelpSlik kan helsepersonell hjelpe unge pårørende

En lege snakker med en kvinne mens han holder en klemmappe. Illustrasjon.

Vær nysgjerrig

Unge pårørende er vant til å sette sine egne behov til side for å ta vare på den som trenger hjelp. I mange tilfeller blir de også glemt til fordel for voksne pårørende – derfor er det spesielt viktig å ta seg tid til å inkludere dem. Ta deg tid til å spørre: “Hvordan har du det?”.

Her er helsesykepleiere på ungdomsskole og videregående spesielt viktig. I mange tilfeller er du en av få voksenfigurer som den pårørende kan betro seg til, spesielt i tilfeller der foreldre er opptatt med å ta vare på et søsken – eller er syke selv.

Dette er hva unge pårørende selv sier:

Dette sier unge pårørende

Se alle sitater

Pårørende bruker mye tid på å sikre den syke riktig behandling. Spesielt innenfor psykisk helse og rusomsorg er det mye som kan bedres for de pasientene som har behov for tverrfaglig behandling. Behovet til pasientene må kartlegges raskere for å sikre at pårørende slipper å kompensere for at pasienten blir en kasteball i et system som ikke samarbeider.

At jeg ikke strekker til eller nedprioriterer vedkommende en dag han trenger meg ...eller at ingen andre forstår ham slik jeg gjør og at han da er mye ensom og uforstått av de rundt ham pga. Relasjon

To kvinner står ved siden av hverandre og snakker. Illustrasjon.

Lytt

Selv om det frister å gi råd er det først viktig å ta seg tid til å lytte. Det å bli sett og hørt kan være en enorm trøst i seg selv.

Som helsepersonell kan du også få gode råd av å stille spørsmål direkte til de pårørende. Pårørende sitter ofte med den beste oversikten over både sykdommen og behandlingen. Involver og spør pårørende når viktige beslutninger tas!

Husk, du bryter ikke taushetsplikten ved å lytte.

Dette sier unge pårørende

Se alle sitater

Selvhjelpsgrupper for pårørende der man kan få snakke ut og “tømme seg” med andre i samme situasjon – at man kan få beklage seg litt uten å måtte få dårlig samvittighet og det å få snakke med noen som forstår at det å være pårørende er en belastning.

Mener det aller viktigste er å ta pårørende på alvor, og å lytte til det de sier. Jobbe med pårørende fremfor å kjempe imot.

Pårørendeundersøkelsen 2017

Mer kurs i regi av f.eks mestringssenter, frisklivssentraler etc som handler om stressmestring, hvordan ta bedre vare på seg selv, etc. f.eks type “Livsstyrkekurs, Mindfullness” m.m.

En illustrasjon av en familie som snakker med en lege som holder en kopp kaffe.

Tilby hjelp og anerkjennelse

  • Pårørende må ofte opptre som helsearbeider på hjemmebane. Gi dem verktøy til å lykkes! Inkluder dem i behandlingen og fortell hva som skjer.
  • Det motiverer å få ros for egen innsats. Pårørende føler ofte at de må kjempe seg til det de har krav på. Gi dem anerkjennelse og forståelse for situasjonen de er i.
  • Understrek at det er lov for pårørende å ta pauser og sette grenser for seg selv. Det er viktig at de selv utnytter helsetilbud eller ber om hjelp fra venner – dersom de har behov for det.
Viser personer som er med på å markere pårørendedagen på ulike måter.

Bli med på markeringen

Det er på tide at pårørende blir hørt. Ved å markere Pårørendedagen 22. september kan du bidra til at flere blir sett, får hjelp og slipper å falle utenfor.

Det kan være så lite som å henge opp en plakat, ta en telefon til en du vet er pårørende eller dele en film på facebook. Eller så kan du lage en kake og holde et lite foredag på arbeidsplassen din. Hvert bidrag teller!

#pårørendedagen #jegstøtterpårørende

Nyhetsbrev

Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks

Følg oss i sosiale medier!