Har fleksibel arbeidsgiver og muligheter til hjemmekontor. Beholder jobb og stillingsprosent pga veldig forståelsesfull arb.giver.
Pårørendeundersøkelsen 2017
Pårørendedagen
Pårørende blir møtt med ulike holdninger avhengig av hvem man er pårørende til.
Dessverre opplever pårørende at deres kjønn, alder og etnisitet kan påvirke hva slags hjelp og forståelse de får fra samfunnet rundt seg.
For eksempel forventer vi ofte mer av kvinnelige pårørende. Samfunnet er mer vant til at kvinner påtar seg omsorgsarbeid og derfor blir ofte innsatsen tatt for gitt av både helsepersonell og arbeidsgivere. Som om det var en del av “arbeidsbeskrivelsen” til å være kvinne.
Ikke bare får kvinner mindre skryt, forståelse og oppmuntring for arbeidet de gjør. Enkelte studier har vist at man som kvinne at det å ha “feil kjønn” også kan utløse mindre hjelp fra helseapparatet rundt.
Kjønn, alder og etnisiteten til den pårørende får alt for hva slags hjelp og støtte de får.
Se hva pårørende selv har sagt til oss i Pårørendeundersøkelsen:
Har fleksibel arbeidsgiver og muligheter til hjemmekontor. Beholder jobb og stillingsprosent pga veldig forståelsesfull arb.giver.
Pårørendeundersøkelsen 2017
Heldig å ha stor fleksibilitet på jobb, uten denne hadde det vært sykemeldinger i perioder tror jeg!
Pårørendeundersøkelsen 2017
Arbeidsgiver var/er fleksibel og godtar at jeg enkelte ganger kommer seint på jobb
Pårørendeundersøkelsen 2017
Takket nei til spennende prosjekter og arbeidsoppgaver. Prioritert arbeidsoppgaver på en annen måte.
“Så heldig dem er som har deg “ er standard. Ingen forståelse.
Føler det er lite forståelse i arbeidlivet for de som har pårørende som sliter med psykisk helse.
Kvinner får sjeldnere tilbudt hjelp og støtte sammenlignet med menn som står i samme situasjon. Dette til tross for at det faktisk er kvinner som tar på seg flest oppgaver som pårørende.
Vi er nok alle mer vant til å se for oss kvinner i omsorgsroller, men det betyr ikke at kvinner av den grunn har mer kapasitet eller er bedre til å gi omsorg enn menn.
Mange pårørende ser seg nødt til å jobbe deltid for å få hverdagen til å gå opp, uten at det er noe de ønsker. Tvert i mot ser mange på jobben som et verdifullt fristed der de kan få en pause fra pårørenderollen.
Fleksible arbeidstider og hjemmekontor kan være alternative løsninger for noen.
Det er lett å glemme at blant de 800 000 pårørende i Norge, er man av dem unge. For mange unge kan det være spesielt vanskelig å prate om hvordan de har det hjemme. Om man vokser opp i en pårørenderolle kan man bli godt trent til å sette sine egne behov til side og late som at alt går bra.
Dessverre betyr dette at de ofte blir oversett og glemt når vi prater om pårørende. For der voksne i mange tilfeller kan ta en prat med arbeidsgiver for å få mer fleksibilitet på jobb, er det ikke alltid like enkelt å gjøre det samme med en lærer.
Pårørende blir fort vant til å sette sine egne behov til side. Derfor er det spesielt viktig at vi som er rundt pårørende er flinke til å aktivt spørre: “Hvordan går det med deg?”.
Det er ekstra oppmerksom på de som har vært pårørende over lengre tid. Når situasjonen ikke er ny lenger får de ofte færre muligheter til å prate om situasjonen.
Selv om man ikke gjør det med vilje, er det lett å la seg villede av fordommer.
For eksempel er kan man fort tenke at enkelte diagnoser er verre å takle for den som er pårørende, eller at byrden til den pårørende blir større jo flere timer med hjelp man må gi.
Sannheten er mye mer komplisert. For eksempel kan det oppleves mye tyngre for pårørende som ikke får muligheten til å gi hjelp – kanskje fordi den syke ikke vil ha det. Dessuten er noen oppgaver ofte mer slitsomme enn andre, som f.eks. nattevåk.
Bli bevisst på dine egne fordommer, legg de til side og lytt heller til den pårørendes unike situasjon.
Enkelte sykdommer kan utløse mange tilbud om hjelp fra samfunnet, mens andre pårørende ikke får mer enn en klapp på skulderen.
Vær villig til å tilby hjelp om du har muligheten til det. Ikke glem at det er behovet til den pårørende som er det viktigste, ikke hvem de er pårørende til.
Det er på tide at pårørende blir hørt. Ved å markere Pårørendedagen 22. september kan du bidra til at flere blir sett, får hjelp og slipper å falle utenfor.
Det kan være så lite som å henge opp en plakat, ta en telefon til en du vet er pårørende eller dele en film på facebook. Eller så kan du lage en kake og holde et lite foredag på arbeidsplassen din. Hvert bidrag teller!
#pårørendedagen #jegstøtterpårørende
Bildeserie som kan deles på sosiale medier
Øk bevisstheten rundt fordommer som pårørende møter!
Kan henges opp på skolen, venteværelser og på arbeidsplassen. Fra Pårørendedagen 2022.
Abonner på vårt nyhetsbrev og få de viktigste nyhetene og oppdateringene i din innboks