Hjelp unge pårørende

Slik hjelper du venner som er pårørende

V
person lager mat

Vær nysgjerrig

Som pårørende blir man ofte spurt om hvordan det går med den som trenger hjelp. Men man blir sjelden spurt selv: “Hvordan går det med deg i alt dette?”. Ta deg tid til å spørre, heller en gang for mye enn for lite. 

to personer snakker sammen

Lytt

Er du usikker på hva du skal si i vanskelige samtaler? Husk at det viktigste er å lytte og vise at du er der for vennen din. 

Det å gi råd er fristende, men bare det å føle seg sett av en venn kan ofte bety mer.

to venner spiller sammen i sofaen

Tilby hjelp

Spør: “Hva kan jeg gjøre for å hjelpe deg?”. For noen kan praktisk hjelp være fint, for andre er det trygt å vite at man alltid kan ringe for å prate, gråte eller le.

Husk, at vennen din ser deg  som en kilde til pause eller distraksjon fra det som kan være vanskelig. Det å ha det gøy sammen kan være like god terapi som å ta en god prat.

Mange unge pårørende har også en tendens til å sette seg selv til sist, til fordel for den som trenger hjelp. Mange innser ikke en gang at de står i en vanskelig situasjon.

Påminn vennen din om at han eller hun fortjener å sette seg selv først i blant – og at man kan oppsøke hjelp flere steder. Det går alltid an å prate med læreren, sosiallærer, helsesøster, fastlegen sin, utnytte andre tilbud hos skolen eller ta kontakt med pasientorganisasjoner.

to venner går hjemover

Flere råd

Har foreldrene til vennen din et problem med rusmisbruk? Her har organisasjonen Barn av rusmisbrukere gode råd til deg:

  • Spør meg igjen om jeg avviser deg når du lurer på hvordan jeg har det hjemme
  • Om du har mistanke om at foreldrene mine misbruker alkohol, så spør meg
  • Inviter meg med på hytta, en dag eller en uke, si at du kommer og henter meg, siden foreldrene mine ikke alltid kan kjøre meg
  • Om jeg forteller deg hvordan jeg har det hjemme betyr det at jeg stoler på deg. Ikke svikt meg da
  • Jeg er veldig glad i foreldrene mine, så ikke lag noe drama eller snakk stygt om dem
  • Om du opplever at foreldrene mine drikker for mye med meg tilstede, og du tenker at jeg ikke har det så fint, så ta meg ut av situasjonen uten å dømme eller å lage noen scene. Si til foreldrene mine at de nok trenger litt tid på egenhånd, og at du tar meg med hjem

Hentet fra Barn av rusmisbrukeres nettside

 

Bli med på markeringen

Det er på tide at unge pårørende blir hørt. Ved å markere Pårørendedagen 22. september kan du bidra til at flere blir sett, får hjelp og slipper å falle utenfor.

Det kan være så lite som å henge opp en plakat, ta en telefon med en du vet er pårørende eller dele en film på facebook. Hvert bidrag teller!

#ungpårørende #pårørendedagen #jegstøtterpårørende

Pårørendealliansen
Telefon: +47 917 53 806
ava@parorendealliansen.no
agt@parorendealliansen.no