For lærere
Hjelp unge pårørende på skole og studiested

Usynlige unge pårørende
Det er beregnet i Sverige at minst 7 % av ungdom og unge voksne (12 – 30 år) står i en pårørendesituasjon. Det tilsvarer to elever i en klasse på 30.
Noen nærstående er syke eller ikke i stand til å være den voksne i familien. Det kan være bekymringer for søsken, for venner og for andre viktige personer i deres liv. Det kan være at de må påta seg voksenrollen og gjøre alt fra å smøre mat til søsken og bekymre seg for økonomien.

Identifiser
Unge pårørende er ikke alltid så enkle å oppdage. Det kan være hun som sjelden dukker opp i timen, eller skolelyset som sitter på første rad og noterer pliktoppfyllende. For noen er skolen enda et krav, for andre et fristed der de kan få pusterom fra en situasjon som krever mye av dem.
Uansett er det viktig å være oppmerksom, selv om alt virker fint på overflaten. Ta deg tid til å spørre: “Hvordan går det egentlig hjemme? Hvordan har du det?”.
Som pårørende blir man ofte spurt om hvordan det går med den som trenger hjelp. Men man blir sjelden spurt selv: “Hvordan går det med deg i alt dette?”. Ta deg tid til å spørre, heller en gang for mye enn for lite.

Lytt
Selv om det frister å gi råd er det først viktig å ta seg tid til å lytte. Det å bli sett og hørt kan gi en enorm lettelse i seg selv.
Vær spesielt nysgjerrig på hva den unge pårørende tenker om undervisningssituasjonen. Hvilke forventninger har eleven til seg selv og deg som lærer? Hva gir mestringsfølelse og hva er spesielt utfordrende?

Hjelp
Husk, mange unge pårørende mangler trygge voksenpersoner i livet sitt. Mange kan føle seg tilsidesatt ettersom foreldrene må via all sin tid den som trenger hjelp, eller så kan det være en forelder som selv er syk.
Derfor betyr det mye at unge pårørende kan komme til deg som lærer eller rådgiver for støtte og råd.
Enten det er bekymringer rundt undervisningen eller hjemmesituasjonen. Studenter som har flyttet vekk kan være urolige for hvordan det går hjemme, andre kan synes det er vanskelig å kombinere skolearbeid og pårørenderollen.
Kan man tilpasse undervisningen på en måte som gjør hverdagen enklere? Vis eleven eller studenten at du har forståelse for situasjonen deres og at det finnes muligheter for å hjelp.
Mange pårørende så vant til å tenke på den som trenger hjelp, at de selv glemmer at deres egen situasjon kan være vel så tøff å stå i. Det går også an å foreslå at man går til helsesøster eller utnytter andre helsetilbud på skolen og universitet.

Engasjer deg
Det er på tide at unge pårørende blir hørt. Ved å markere Pårørendedagen 22. september kan du bidra til at flere blir sett, får hjelp og slipper å falle utenfor.
Det kan være så lite som å henge opp en plakat, ta en telefon med en du vet er pårørende eller dele en film på facebook. Hvert bidrag teller!
Som lærer kan du også sette av en halv skoletime til å prate om det å være pårørende. Husk, om vi kan engasjere venner rundt de pårørende er det en stor hjelp i seg selv.
#ungpårørende #pårørendedagen #jegstøtterpårørende
#ungpårørende #pårørendedagen #jegstøtterpårørende
Del gjerne markeringer og støttebudskap på instagram og facebook. Hvert bidrag teller!