Identifiser, lytt og hjelp
Slik tilrettelegger du for unge pårørende på arbeidsplassen

Identifiser
Det er beregnet i Sverige at minst 7 % av ungdom og unge voksne (12 – 30 år) står i en pårørendesituasjon. Det tilsvarer minst to pårørende i en bedrift eller avdeling på 30.
Det kan være bekymringer for søsken, for venner og for andre viktige personer i deres liv. Det kan være at de må påta seg voksenrollen og gjøre alt fra å smøre mat til søsken og bekymre seg for økonomien. Det kan være at man akkurat har stiftet familie og har lån og forpliktelser, og så blir partneren syk.
Mange av disse i gang med eget liv gjennom skole eller studier. Hvordan ivaretas de av skolene, studiesteder, helsetjenesten og samfunnet rundt dem?
Vi må anerkjenne at denne gruppen finnes og legge bedre til rette for dem.

Vær nysgjerrig
Dessverre er det vanskelig for unge pårørende å åpne seg opp om situasjonen og belastningen med arbeidsgivere. Spesielt om man er fersk i arbeidslivet, jobber deltid eller mangler erfaring.
Det kan heldigvis alle på en arbeidsplass bidra til å endre. Interesserte kollegaer og arbeidsgivere som spør «Hvordan går det med deg?» eller «Kan vi legge opp arbeidet på en måte som fungerer bedre for deg?» kan bidra til å senke terskelen for å dele.
Ved å markere Pårørendedagen eller dele kunnskap om temaet kan man også gjøre det enklere for den pårørende.
Samtidig ser mange pårørende på arbeidsplassen som et fristed der man kan ta pause fra pårørenderollen. Tør å spørre hva den pårørende tenker. Dette er hva de selv sier:

Lytt
Selv om det frister å gi råd er det først viktig å ta seg tid til å lytte. Det å bli sett og hørt kan være en enorm lettelse i seg selv.
Det blir også enklere å finne konkrete løsninger om du først forstår problemet. Kanskje er det nok for den pårørende å vite at du som kollega eller arbeidsgiver forstår situasjonen.

Tilby hjelp
Ha forståelse for at pårørende kan ha behov for ekstra fleksibilitet i arbeidstiden. Hjemmekontor og Teams-møter er noen idéer.
Samarbeid med den pårørende for å finne løsninger. Stol på at de pårørende som regel selv vet best, og vil finne løsninger som gjør at man kan yte best mulig på jobb.

Bli med på markeringen
Det er på tide at unge pårørende blir hørt. Ved å markere Pårørendedagen 22. september kan du bidra til at flere blir sett, får hjelp og slipper å falle utenfor.
Det kan være så lite som å henge opp en plakat, ta en telefon med en du vet er pårørende eller dele en film på facebook. Eller så kan du lage en kake og holde et lite foredag på arbeidsplassen din. Hvert bidrag teller!
#ungpårørende #pårørendedagen #jegstøtterpårørende
#ungpårørende #pårørendedagen #jegstøtterpårørende
Husk å dele markeringer og støttebudskap på sosiale medier!